Skip to main content
LABORALLEGISLACIÓ

Cotització Autònoms a partir de l’1 de Gener de 2023

COTITZACIÓ AUTÓNOMS 2023 - IZQUIERDO I TUGAS ASSOCIATS - Abogados en Gavà - Gestoría

Cotització Autònoms a partir de l’1 de Gener de 2023

Us recordem que a partir de l’1 de gener de 2023 es començarà a aplicar el nou sistema de cotització d’autònoms. Com ja us hem informat, el Reial decret llei 13/2022 de 26 de juliol, ha establert un nou sistema de cotització per ingressos reals per als treballadors per compte propi o autònoms, un mecanisme que s’anirà implantant de manera progressiva des del 2023 i fins al 2032 tot el que estarà plenament operatiu.

La Tresoreria General de la Seguretat Social acaba de fer públic un calendari amb totes les dates d’implantació i ha resumit, en vuit punts, els aspectes més destacats de la reforma. Us ho expliquem a continuació.

Totes les dates per al desplegament del nou sistema de cotització d’autònoms

Li expliquem totes les dates que ha de marcar en vermell al seu calendari des d’ara, fins que s’acabi el 2023.

 • Gener 2023: Entra en vigor el nou sistema. Al llarg del mes i fins al 28 de febrer, els autònoms podran sol·licitar a la Seguretat Social la base de cotització mensual que s’ajusti als rendiments nets que esperen obtenir de mitjana mensual al llarg de l’any 2023. Aquests canvis de base de cotització produiran efectes el proper 1 de març.

Juntament amb aquesta sol·licitud de canvi de base de cotització han de comunicar l’import dels rendiments nets que esperen obtenir. Aquesta sol·licitud de canvi de base de cotització i comunicació de rendiments ho podran fer a través del portal Import@ss.

 • 1 de març del 2023: Obertura de termini per comunicar canvis de tram de cotització que entraran en vigor al maig. Llançament d’un simulador de quotes a l’àrea privada d’Import@ss. Cada autònom, en funció de la seva situació particular, podrà fer simulacions de quota específiques per a la seva situació, en funció del moment de la consulta.
 • 1 de maig del 2023: Nou termini per comunicar possibles canvis de trams de cotització que entraran en vigor al juliol.
 • 1 de juliol del 2023: Nou termini per comunicar possibles canvis de base de cotització amb entrada en vigor al setembre.
 • 1 de setembre 2023: Nou període habilitat per comunicar un canvi de base de cotització amb entrada en vigor al novembre. Es tracta del darrer canvi amb efecte en les quotes a abonar el 2023.
 • 31 d’octubre del 2023: Últim dia per a la comunicació d’activitats i, si escau, participació en societats per als autònoms que estiguessin donats d’alta abans de l’1 de gener del 2023.
 • 1 de novembre del 2023: S’obre un nou període per comunicar un canvi de base de cotització que, en aquest cas, no tindrà efecte el 2023 i entrarà en vigor el gener del 2024.

El nou sistema de cotització d’autònoms a 8 claus

 1. Entrada en vigor

A partir de l’1 de gener del 2023 es desplega progressivament (durant 3 anys) un sistema de quinze trams que determina les bases de cotització i les quotes en funció dels rendiments nets de l’autònom, com a transició al model definitiu de cotitzacions per ingressos reals que es produirà com a molt tard en nou anys.

 1. Quotes

Les quotes mensuals a la Seguretat Social aniran des dels 230 als 500 euros al mes el 2023, i dels 200 als 590 euros al mes el 2025, sempre en funció dels rendiments nets.

 1. Trams

Els 15 trams que entren en vigor el 2023 són els següents:

 

 1. Canvis de tram

Els autònoms poden canviar la quota en funció de la previsió d’ingressos nets (descomptant els costos de desenvolupar la seva activitat) fins a sis vegades l’any.

 1. Càlcul rendiments

Els rendiments nets es calcularan deduint dels ingressos totes les despeses produïdes en exercici de l’activitat i necessàries per a l’obtenció d’ingressos de l’autònom. Sobre aquesta quantitat, s’aplica addicionalment una deducció per despeses genèriques del 7% (3% per als autònoms societaris).

 1. Acció protectora

La reforma inclou una millora important en l’esquema de protecció per cessament d’activitat dels treballadors per compte propi.

 

Montserrat Izquierdo
Advocat
Administració de Finques
Agent de la Propietat Immobiliària
Mediadora civil i mercantil
Gavà – 1 Gener 2023

Els teus assessors jurídics a Gavà

IZQUIERDO I TUGAS - Gestoría
Suscriu-te
Noticies
Izquierdo i Tugas
Butlletí de noticies d'informació fiscal, laboral i jurídiques
SUSCRIU-ME
close-link

SUSCRIU-TE AQUI

Butlletí de noticies d'informació fiscal, laboral, jurídiques e internacional
SUBSCRIU-ME!
Prova-ho, pots donar-te de baixa en qualsevol moment.