El projecte de la nova Llei de l’Habitatge 2023 recull algunes novetats importants que pretenen facilitar l’accés a l’habitatge, especialment a joves i sectors vulnerables (protecció en els desnonaments), i amb l’objectiu de controlar la pujada de preus.
Les mesures més destacades són:
- La regulació del preu dels lloguers a les zones més tensionades.
- La desvinculació del preu de l’IPC (índex de preus al consum) a l’actualització dels preus dels lloguers.
- La protecció davant dels desnonaments.
- L’ampliació de les zones considerades tensionades.
- L’adjudicació de les despeses i els honoraris del contracte de lloguer als propietaris.
- La prohibició d’acords contraris a la Llei de l’Habitatge que es donin entre les parts.
- La prohibició d’incrementar el preu del lloguer amb despeses extraordinàries
Com afectarà aquesta Llei als contractes en vigor?
La nova Llei afectarà tant els contractes de lloguer en vigor com els nous. Les actualitzacions de renda dels contractes de lloguer en vigor s’hauran de limitar al 3% i quedaran desvinculades de l’IPC.
Tot i això, durant tot aquest any, es preveu que l’actualització dels lloguers segueixi condicionada al límit del 2%. Pel que fa al sistema d’actualització de preus, està previst crear un nou índex més baix que l’IPC que serveixi de manera específica per actualitzar els preus del lloguer (aquest nou índex s’anomena Índex de Contenció de Preus).
Com afectarà aquesta Llei als nous contractes?
D’altra banda, per als nous contractes d’arrendament, la renda de pisos ubicats a les anomenades zones tensionades estarà topat, encara que aquest límit variarà en funció de si el propietari és petit o gran tenidor. En canvi, a les zones determinades com a lliures, els arrendadors podran estipular un preu amb subjecció al que s’estipuli a la nova Llei de l’Habitatge.
Serà considerat gran tenidor aquella persona física o jurídica que posseeixi 5 o més immobles en propietat (no s’hi inclouen ni garatges i trasters) o una superfície construïda de més de 1.500 m2.
En el cas de les grans forquilles, el preu del lloguer no podrà ser més alt que la pujada que hagi registrat l’Índex de Contenció de Preus (encara no hi ha informació sobre aquest).
En el cas dels petits propietaris, el preu del nou contracte no podrà superar la pujada amb l’índex d’actualització del lloguer, prenent com a referència el contracte de l’inquilí anterior. Així, si el contracte de lloguer vigent el 2023 era de 1.000 euros, amb el límit del 2%, el contracte nou no podrà superar els 1.020 euros. El 2024, amb el nou límit del 3%, el contracte no podrà ser de més de 1.030 euros. El 2025 es publicarà el nou índex, de manera que l’increment encara estaria definit.
L’exposat anteriorment en relació amb el lloguer a gran tenidor o petit propietari únicament tindrà repercussió si es lloga l’habitatge en una zona tensionada. Fora d’aquesta, no hi haurà cap diferència ni límit de preu aplicable llogant una petita o gran tenidor.
Amb la nova Llei de l’Habitatge i l’aplicació dels límits a les zones tensionades, els llogaters tenen dret a comprovar si, en efecte, el propietari està complint amb la legislació i no està apujant el lloguer de manera abusiva. Si l’habitatge es troba en una zona tensionada, l’inquilí podrà sol·licitar un comprovant del preu que el llogater anterior pagava pel lloguer. D’aquesta manera, serà fàcil verificar si la pujada és dins dels marges contemplats.
Si l’habitatge es troba en una zona no tensionada, el propietari pot apujar el preu del lloguer, però l’increment del lloguer estarà regulat per la nova Llei de l’Habitatge. Per als contractes d’arrendament ja en vigor durant el 2023 continuarà existint el límit del 2%, mentre que el 2024 arribarà al 3%.
Els petits propietaris podran incrementar el preu de l’habitatge basant-se en el preu del contracte anterior i aplicant l’índex vigent. En canvi, els grans tenidors s’hauran de regir per l’índex de contenció de preus, que encara no ha estat definit.
Despeses a la formalització del contracte de lloguer
La nova Llei de l’Habitatge també defineix i modifica les despeses de lloguer que els llogaters hauran d’assumir a partir d’ara. En aquest moment, els llogaters paguen les despeses de formalització del contracte, que inclouen el primer mes de lloguer, la fiança, la garantia addicional i la comissió immobiliària. D’ara endavant, amb l’aprovació d’aquesta legislació, el propietari serà qui hagi d’assumir la comissió de l’agent immobiliari, que correspon al 10% del valor anual del lloguer.
La informació continguda en aquesta nota no ha de ser en si mateixa considerada com un assessorament específic en la matèria comentada, sinó únicament una primera aproximació al tema tractat, sent per tant aconsellable que s’assessorin en cada cas concret abans de decidir o adoptar accions específiques.
Montserrat Izquierdo
Advocat
Administració de Finques
Agent de la Propietat Immobiliària
Mediadora civil i mercantil
Gavà – 5 Maig 2023